mandag den 30. august 2010

Festugeminde: Kondombussen

Det er igen tid til festuge i Århus, og hvad er så mere nærliggende end at genoplive sidste års succesfulde serie om "Festugeminder". Ikke nok med at serien om festugeminder genoplives, det kommer til at være det foreløbigt mest sexede indlæg. Ooooooo yeah.

Hvis du tror du rende skal sprøjte her, kan du godt tro om igen. Forklaring følger.

I 90erne var der en ting man glædede sig til hvert år i festugen. Ud over inkaerne der spillede på panfløjter foran Salling, Boblen der blev sat op ved Spytbakken og de rabiate kristne som satte en skurvogn op foran Domkirken og bød på kaffe og en tale om dommedag til de berusede, syndige festugegæster. Der er selvfølgelig tale om Kondombussen. Bedre kendt under sit mere kedelige navn "SikkerSex Karavanen".

Parkeret på pladsen foran Rådhuset eller ved siden af Ridehuset holdt hvert år en blåmalet dobbeltdækkerbus, også kaldet en Londonbus, hvor kyndige vejledere kunne guide unge, festugekåde århusianere i hvordan man dyrker sikker sex. Som følge deraf kunne man også købe kondomer i bussen.

Ikke blot de sædvanlige kedelige Okeido, men alle mulige slags. "Nam nam", "Black Jack", kondomer med en lakrids på spidsen ("fuck hvor klamt, hvad skal den bruges til?"), samt selvfølgelig "Nøkken"... de var der alle sammen. Unge drenge der knap nok havde fået hår på karamellen valfartede til for at forsyne sig. Ofte for at puste kondomerne op foran pigerne eller gnide dem der havde glidecreme på deres kameraters hoved. Der går ligefrem historier om drenge der havde kondomer fra bussen liggende i deres pung i årevis (Ingen nævnt...).

"Så min dreng, så er du klar til festugen."
"Hi hi hi... Er der glidecreme på den der?"

Som nævnt var det stort set kun drenge der mødte op. Ifølge AITMOOS' kilder syntes de jævnaldrende pigerne fra klassen ofte at drengene var enormt barnlige i håndteringen af kondomerne. Ikke desto mindre var kondombussen et yderst sexet indslag i mange knøses festuge.


Spring 10 sek. frem (det sagde hun også i går).

fredag den 27. august 2010

Guide til Århus: Sct. Clemens Stræde

Hvor går du hen hvis du vil undgå sælgerne fra Amnesty som står på lur foran Magasin, eller blot vil væk fra virvaret nede ved Åen? Sct. Clemens Stræde. Denne smalle gade der ligger i smørhullet mellem Strøget og Immervad. Faktisk gør den Strøget overflødig. Du kan få alt i denne gade. Sko, smykker, ure, genbrugstøj... Kom nu med, kom nu med, kom nu med.


Vi starter nede fra Immervad og bevæger os opad. Tørsten får du slukket på Cockney Pub som ligger på hjørnet af Sct. Clemens Stræde og Maren Smeds Gyde. Stedet minder dog mere om en regulær bodega end en, øh... "cockney pub". Accenten er da også mere århusiansk end cockney, men bloggen har erfaret at når de to accenter er bedst, minder de faktisk en del om hinanden.


"Hver søndag er der HAPPY JAZZ. Bordello Bedwarmers spiller fra kl. 14:00-18:00! Kig ind". Jamen, tak som byder. Hvor ellers end på Cockney Pub kan du få en Guinness med en Ceres Top on the side? En "Århus-cock" som den vist nok kaldes. Kan det blive bedre? Svaret fås i nedenstående klip:



Hvis du overhovedet kan spise noget efter alle de "Århus-cocks", så skal du bare bevæge dig lige over gaden. Her ligger den kinesiske restaurant, Dragen. Hvem er ikke blevet velsignet med dårlig mave efter at have spist deres take-away china box?


Dragens ånde udskiller en sælsom duft af æg og friturestegt mel, som er med til give gaden en helt bestemt odeur. Hvis du ikke er så meget til det, kan du smutte på Café Underground i stedet for. Her får du, udover is, deres berømte belgiske vafler, sandwich og så videre.


Underground Ice Cream
var oprindeligt en isbar i busgaden som blev åbnet i 1977 af en amerikaner som var træt af at han ikke kunne få noget ordentligt is i Danmark. Damerne syntes han dog godt om; undertegnedes mor var offer for hede tilnærmelser fra amerikaneren, men hun var kold som is.


Engang var det et hæderkronet produkt, man som århusianer kunne være stolt af. I dag ejes isen af Nestlé og er lige så ringe som alle deres andre produkter. De naturlige råvarer er selvklart blevet erstattet af kunstige. Det' for ring', Nestlé.

I gaden ligger selvfølgelig også Fatme, som bloggen tidligere har omtalt for præcis et år siden. Den er dog værd at besøge igen, om ikke andet så for at se om deres partisantørklæder har fået nye farver.

Ah ja, ethvert barn kender jo de partisaner som skjuler deres identitet bag de frygtindgydende burberrytern

Så er du sådan set også nået igennem Sct. Clemens Stræde. Hvis du altså nogensinde blev lukket ud af Fatme igen. Ellers bliver De nødt til at købe noget, hr.

torsdag den 26. august 2010

Den Renée fryd

I aften kan du på tv2 se en dokumentar om en af bloggens helt store heltinder: Renée Toft Simonsen. Kl. 20.35 kan du således se programmet Renée Toft Simonsen - hele historien. Helt tæt på 80'ernes ansigt. 80'ernes ansigt! Og ikke mindst Århus' ansigt. Man kommer da heller ikke udenom at hun var sødde.


Desuden satser vi stærkt på at også Helmig ham selv er med i programmet. Mon ikke...



Du skal se det. Om ikke andet så bare for at høre det.

søndag den 22. august 2010

Blå Coli

"Der er lård i vandet". Så simpelt kan det faktisk siges. Der er konstateret colibakterier i drikkevandet i et område nord for Vennelyst Boulevard/Kaserneboulevarden til syd for Ringgaden og fra Frydenlund i vest til Århus Bugten i øst, oplyser Århus Vand. Mmm. Colibakterier forekommer i stort antal i varmblodede dyrs afføring (fækal) - altså stammer forureningen fra pøller. Og det er ikke sojapølser der er tale om...

Det bringer mindelser om dengang nogle duers afføring tvang hele det århusianske terrorberedskab i knæ. Den var heller ikke god. Historien var dog god.

"Ha ha, ja... God århushistorie"

Denne gang skal omkring 20.000 husstande nu koge deres vand i to minutter, indtil smittekilden er fundet. Det behøver dog ikke nødvendigvis at være en dårlig ting. AITMOOS kommer her med et tip til hvordan du twister hændelsen til en positiv oplevelse. For eksempel kan du og din familie holde konkurrencer om hvem der hurtigst kan drikke kogt vand. Man gør som følger: Kog noget vand og hæld det op i en kop. Nu gælder det om at se hvem der hurtigst kan drikke vandet. Pas dog på med at skolde tungen (AITMOOS fralægger sig ethvert ansvar for eventuelle forbrændinger af det kogte vand).

Er du berørt af det forurenede vand? Del din oplevelse i en kommentar.

tirsdag den 17. august 2010

Guide til Århus: Hafnia-Arkaden

Hvad gør du når du går rundt på Strøget og bare må væk i en fart? Hvad end det er for at gemme dig for en gammel bekendt, en hektisk flugt fra gadesælgerne fra Amnesty International, bare fordi der er for mange mennesker eller hvad der nu måtte plage dig. Nå... hvad gør du så? Du smutter da ind i Reginabygningen, bedre kendt som Hafnia-Arkaden. Et hemmeligt, glemt sted midt på Strøget. Som at gå under jorden og bevæge sig ind i et parallelunivers. Et sted hvor al den falske overfladiskhed fra Strøget er pist forsvundet. Hvor butikkerne ikke udgiver sig for noget de ikke er. Her handler det ikke om succes, trends eller overgearede ekspedienter.


Ude foran arkaden står der nogle gamle bekendte som du helt sikkert er stødt på. De vil sælge dig ærter, de vil sælge dig blomster. De vil forføre dig til at købe deres varer med et enkelt middel: Ved at råbe. "Der er to buketter for trejve, det' hal' pris, då" - hvem kan stå for det? Svaret er: Ingen.


 
"Muahaha, penge... Penge!"


Gå indenfor i selve Arkaden, der husede en biograf indtil 1983. Da besluttede man at oprette omkring 20 butikslokaler, som handlede med alt mellem himmel og jord. For eksempel lå her tidligere en butik der solgte det stof drømme er lavet af. Merchandise i alle afskygninger. Plakater, t-shirts og i særdeleshed nøgleringe med Take That, 2Pac, Gianfranco Zola... Ikke nok med det, de solgte også guldkæder, ringe, alverdens smykker der hang og skinnede og afgav nikkel på en baggrund af rødt velour. På væggen hang en seddel som indehaveren havde skrevet: "Du må ikke stjæle - jeg må ikke slå?" Word. Det lod til at butikken i særdeleshed havde specialiseret sig i merchandise fra idolgruppen Kelly Family, som de århusianske teenagere elskede højt. Man forstår hvorfor.


Butikken har af uforklarlige grunde måttet dreje nøglen om, men frygt ej. Du kan gå ind på arkadens café og drikke en kop kaffe. Der er dog usandsynligt mørkt indenfor, så sæt dig ud hos stamgæsterne, der sidder langs gangen og kigger på de mange mennesker der går forbi. Caféens kaffe er noget sur, så kom godt med kaffefløde i.


 
Kombinationen af sur kaffe og sød fløde er en Hafnia-arkadisk specialitet.

Når du har drukket din kaffe, er det vel på tide at blive klippet. Bare rolig, du behøver ikke lede længe for at finde en kompetent frisør. Arkadefrisøren kan klippe en frisk frisure. Kort i siderne, langt i nakken og højt på toppen. Se selv nedenfor. (Tak til brugeren "Roger" for linket).



Desværre er det blevet besluttet at de små, intime butikker skal erstattes af en kæmpe butik i tre etager på hele 400o kvm. Altså endnu et ligegyldigt center på linje med det nede på Clemens Bro og alle de andre centre i Århus. Og altså ikke længere noget sted at gå i skjul hvis Strøget bliver for overvældende for dig.

Læs mere om arkadebygningen og dens historie her.

søndag den 15. august 2010

Guide til Århus: Guldsmedgade

For nylig var vi på besøg i Latinerkvarteret. Tæt på ligger en af Århus' mest legendariske gader. Guldsmedgade. Du har nok tit studset over navnet, som er opstået af at mange guldsmede boede i gaden i middelalderen, da Århus hed Aros. Ikke guldsmede som i insekter, men guldsmede som i smede der smedjer i guld. Så fik vi det på plads.

What, lå der en Fona i Guldsmedgade dengang? Åbenbart...

Guldsmedgade blev anlagt for at skabe forbindelse mellem Lille Torv og Klostergade. Så kan du komme direkte fra en druktur nede ved Åen hen til Heidi's, Sams eller Social Club uden at skulle gå en kæmpe omvej udenom. Det har mange nydt godt af siden.

Du kender sikkert dens shawarmabar nede mod Lille Torv. Sandsynligvis har du stået her i en brandert og blevet spurgt "Shawarma?" og svaret "Nej, stor falafel". De mange omkringstående kigger vantro på dig, tænker "Falafel? Hvad er det for noget?".

Det var her en ung mand, efter at have modtaget en god karakter på HF, ville fejre det med en shawarma. Han kom gående ind, glad og med næsen i sky, og overså dermed den lem midt på gulvet der var åbnet ned til et kælderrum. Den unge mand faldt ned i hullet og slog sig en smule, men fik en gratis shar som trøst. "Så snakker vi ikke mere om det, habibi".


Gaden er især berømt på grund af dens Føtex, som var Danmarks første. Vi husker hvordan Herman Salling fik visionen om en kæde af supermarkeder. Her skulle man kunne købe både devarer og Textiler. Ergo slog Føtex dørene op i Guldsmedgade i 1960, og den dag i dag kan man stadig købe billige øl man kan slæbe med ned til Åen.

Åbningsdag i 1960

Det er imidlertid ikke let at holde styr på gadens mange forretninger, som traditionelt set ofte skiftes ud. En ting den især er kendt for er dog dens mange osteforretninger, som spreder den liflige duft af tør og harsk ost ud i de århusianske næsebor. Hvem har ikke ligget med tømmermænd på gulvet i en lejlighed oven på en af ostehandlerne og haft psykedeliske ostemareridt i sommervarmen på grund af den stærke lugt.

torsdag den 12. august 2010

Sherlock Holmes versus The Golden Lion

Overskriften antyder måske at der er tale om en af Sir Arthur Conan Doyles fortællinger om den excentriske detektiv. Gæt igen. Der er tale om en Århus-historie der er om muligt endnu mere dramatisk end noget Conan Doyle nogensinde kunne have udtænkt. Dæmp lyset, skænk en cognac og sæt dig til rette i lænestolen. Læs med.


Sherlock Holmes Pub i Frederiksgade slog dørene op for første gang i 1992. Konceptet var simpelt: Bring den engelske pubkultur til de århusianske ølmaver. Hvad bedre end at opkalde stedet efter den ærkebritiske, verdensberømte detektiv? Det skulle da lige være at al interiøret refererer til Sherlock Holmes. Billeder, memorabilia, tøj... Det er ikke nødvendigt med et forstørrelsesglas for at se hvor inspirationen stammer fra.


Århusianerne valfartede til. Tilbud som en stor Carlsberg (...ikke Ceres, desværre) for 20 kr og importøl (læs: Guinness) for 30,- hver dag indtil klokken 19.00, var for godt til at afslå. Fredag eftermiddag var det det rene ragnarok, med fulde gymnasieelever der brækkede sig og væltede ned af den lille trappe til toiletterne, alt imens Travis og The Verve bragede ud fra højtalerne. Folk kom op at toppes om rettigheden til røret, så man kunne blive ved med at drikke billige fad til langt efter kl. 19. Ah, røret. Kilden til drømme.

"The pipe, the pipe - that is what we like"

Om lørdagen troppede folk op for at se Premier League fodbold, med mindre der var en god rugbykamp. Så måtte man se sit fodbold et andet sted. Hele scenariet blev styret med hård hånd af manden bag, "Sølvræven", som sad oppe ved disken og talte sine penge.

Det lyder godt, og det var det også. Desværre blev det ikke ved. "Sølvræven" besluttede at sætte fadøllene op til 25 kr., og straks var helvede løs. Stamkunderne gjorde oprør, skældsord som "kapitalistsvin" føg om ørerne på den stakkels sølvræv. En række bartendere fik nok og besluttede sig for at lave deres eget sted. De købte den konkurrerende nabopub, "George Washington" og åbnede en ny pub. De kaldte den: The Golden Lion. Som for at håne Sølvræven. Med sig tog de en lang række af de faste kunder. Holmes var tydeligt rystet. Skulle dette morderiske bedrag blive hans endeligt?


Som man ved overgiver Holmes sig ikke sådan lige. Pubben slog igen ved at oprette et særligt rum, hvor man kan komme helt tæt på nogle naturtro modeller af Holmes og Watson, som sidder og drikker te. Ikke engang Madame Tussauds kunne have lavet det bedre. Det var et mesterligt træk - atter engang havde Sherlock Holmes the upper hand.

"The wages of sin, Watson - the wages of sin!"

AITMOOS glæder sig til at se hvad næste del i følgetonen om Sherlock Homes og The Golden Lion bliver. Hvis du ikke kan vente kommer her et tip. Fra på fredag kl. 19.45 sender DR2 igen den fremragende tv-serie om Sherlock Holmes, med den definitive karakterskuespiller Jeremy Brett i hovedrollen. Han er Holmes; manisk, lunefuld og forført af narkotika. Da det alligevel er slut med de billige øl klokken 19, kan du lige nå hjem fra pubben og se det.


"My mind rebels at stagnation"

søndag den 8. august 2010

Her er dit liv: Bamse

Han er kendt som den eneste mand i verden der kan få en Rickenbacker-bas til at se lille ud. Den høje, skærende vibrato der synger "de hviie, vi flå-å-år dem!" i AGF-hymnen "De Hvide fra Fredensvang". Derfor kommer det nok som et chok for dig at Bamse rent faktisk er født i Randers. Men bare rolig, hans barndomshjem lå trygt lige midt i Viby Jåj, som du nok kan høre på hans accent. Du har sikkert set ham køre rundt i sin store Citroën i Risskov eller omegn. Måske er du stødt på ham på Oasen Grill i Risskov, mens han står og tæller sine byttepenge og drikker Cocio.


Du husker sikkert også da hans hus, der lå nede ved stranden i Risskov, brændte. Folk valfartede dertil for at se de forkullede rester af Bamses hus. I dag bor han i Egå. Jo tak.


Bamse i ensom majestæt på Egå Marina

Flemming "Bamse" Jørgensen slog for alvor igennem midt i 1970erne med gruppen Bamses Venner, der blev dannet i 1973. Med et stilrent image bragede de ind på de danske hitlister ved hjælp af Bamses insisterende og kraftfulde vibrato. Der befandt de sig godt, og derfor er de blevet der helt op til i dag.


I starten af dette årtusinde skabte han overskrifter ved at tabe sig ikke mindre end 50 kg alene ved at drikke Cocio light. Det medførte et regulært imageskifte hvor en strømlinet Bamse med stram, slikket hestehale gik all in og udsendte mesterværket "Stand By Me" med engelsksprogede sange. Den solgte 200.000 cd'er, sandsynligvis fordi hver eneste familie i Århus købte et eksemplar. Bamse havde jo ellers mest været kendt for sine danske oversættelser som "Vimmersvej", "Er du langsom i nat" og "Jeg har kun tre tænder". Han droppede da også hurtigt både kuren og det engelske igen og gik tilbage til danske sange og solid dansk mad.

Dette kunne man konstatere ved selvsyn da han fik en rolle som troubadour i julekalenderen "Brødrene Mortensens Jul". I starten af hvert afsnit leverede Bamse sin punchline "Ka' I huske i går?" på klingende århusiansk, hvor han smukt kaldte julenissen J.N. for "Jåj N".

"Hva' så knejter, ka' I huske i går?"
Sidenhen har han også været med i et obskurt program der hedder "All Stars" hvor han ledte et kor bestående af folk fra Århus. Bamse vil dog altid stå stærkest med sin lille bas på sin store krop, eksemplificeret ved klippet nedenfor:



AITMOOS bøjer sig i støvet for en af Århus' ægte sønner. Her kan du læse et hudløst ærligt interview med manden selv. Det er stærke sager. Stort, som manden selv.

torsdag den 5. august 2010

Guide til Århus: Salling

"Jeg smutter lige en tur i Salling." Hvor mange gange har du ikke tænkt det. Salling. Denne lillebror til Magasin der kun findes i Århus. Okay, og Ålborg, men ligger det overhovedet i Danmark? Det er et spørgsmål der deler bloggen. Den ægte Salling ligger på Strøget i Århus, period.


Der har den ligget siden at Ferdinand Salling grundlagde sin beskedne manufakturhandel i Søndergade i 1906. Siden tog sønneke Herman Salling over og skabte Dansk Supermarked med Netto, Bilka og Føtex. Men det handler altså om Salling, det her. Hvem kender ikke duften fra deres parfumeafdeling, med de sminkede ekspedienter der lokker dig med deres dufte, som de flittigt sprayer efter dig, tssssst. Eller Salling Super, deres delikatesseafdeling i kælderen. Eller Salling Sport hvor enhver rask dreng har stået og kigget på fodboldtrøjer i timevis. Eller Salling Bageren hvor man kan få en ægte frøsnapper med krydret pikantost og sesamfrø, ikke de der københavnerbirkes som 7-11 prøver at prakke dig på under det falske frøsnappe-mærkat. Du kan kort sagt få alt. Og hvem her har ikke taget elevatoren op på øverste etage for at bruge deres toilet? Guilty as charged.


I de senere år har Salling udvidet og gennemgået en renovering hvilket betyder at charmen er gået lidt af stedet. Førhen var det meget brunt og lidt dateret, men de tider er forbi. Nu skal alting være lyst og skinnende, ligesom de nye afsnit af Hammerslag. Det er en kedelig tendens som desværre gør sig gældende alt for mange steder i Århus.

Nedenfor kan du se en fremragende guidet tur gennem alle Sallings 6 etager. Desværre er videoen en smule ude af sync, men på en måde er det med til at gøre oplevelsen endnu stærkere. For at citere vores fantastiske videovært, der har taget den lange tur fra Svendborg: "Jeg synes at det her personligt er noget af det sjoveste, jeg nogensinde har set".

tirsdag den 3. august 2010

Kindrødt dødt

Café Kindrødt. Du har været der. Med sin beliggenhed i Studsgade, lige ved siden af Fozz, lå den noget nær perfekt. Ja. "Lå". Café Kindrødt er nemlig ikke mere. Det fandt to medlemmer af AITMOOS-crewet ud af forleden. I stedet er den erstattet af en ny café der hedder Slap Af. AITMOOS ser det derfor som sin pligt at hylde Kindrødt en sidste gang.


Café Kindrødt var et levn fra 1980erne. Med sit feminine navn og, lad os være ærlige, feminine facade, appellerede den måske mest til det vi kan kalde Anne Dorte Michelsen-segmentet. Din arketypiske Århus-pige. Kvinder med store pander. Måske arbejdede de i en bank. Efter arbejde tog de turen ned gennem Latinerkvareteret og ind på Kindrødt for at mødes med deres veninder. Måske diskuterede de den nye plade med Thomas Helmig; var han blevet for psykedelisk? Svaret var selvfølgelig et rungende "nej".

"Hvad, er Kindrødt lukket? Det vil jeg da straks skrive en melankolsk sang om"

Hemmeligheden bag Kindrødts succes skulle findes i den overdækkede gård som man kunne gå ud i. Med et tag af bølgeplast skabtes der en regulær drivhuseffekt så man kunne sidde derude året rundt, uanset regn eller slud. Denne gård har Slap Af bevaret, dog i en stærkt reduceret udgave med færre borde og endnu færre planter. Slap da lige af, hva'.


Ting kan selvfølgelig ikke vare evigt, og AITMOOS byder da også Slap Af velkommen. Vi sender et sidste kindkys til Kindrødt. Og et kys på panden til Anne Dorte.

søndag den 1. august 2010

Pizza Hút

I de sidste par år er der et spørgsmål der har ligget på alles læber. I særdeleshed på Klostertorv har folk gået rundt med vantro blikke i deres øjn og spurgt hinanden om det. Ingen kender svaret. Spørgsmålet har desuden sendt chokbølger gennem hele fast-food-branchen. Det ubesvarede spørgsmål lyder: Hvorfor lukkede Pizza Hut i Århus? Ja, det er ikke let at svare på. AITMOOS forsøger at kaste lys over sagen.

Lad os bare blive enige om at konceptet var der. Forskellige slags usædvanlig dybe pizzaer sammen med andet amerikano-italiensk snask som buffalo wings, soft ice og pasta. "Det er lige noget for Århus", tænkte Pizza Hut og åbnede Danmarks første Pizza Hut i 1994. Lige på hjørnet af Klostertorv og Guldsmedgade.



Vi kan lige så godt springe direkte til slutningen. I marts 2009 lukkede Pizza Hut sine tre restauranter i Danmark, og dermed også i Århus. Den officielle forklaring lød: "Restaurantmarkedet i Danmark har det svært især inden for pizza". Er det nu også hele sandheden?



AITMOOS har erfaret at århusianerne havde svært ved at udtale restaurantkædens navn. De troede at den hed Pizza Hút, altså som i Robin Hood eller den tyske børnesang "Mein Hut, der hat drei Ecken", hvor u'et siges som i ur, sur, tur, mur. De troede simpelthen at u'et skulle udtales som i slangudtrykket for herre godt,"gu'r", som "det smager dælme gu'r, det pizza".


"Mmm, det er bare gu'r, det Pizza Hút. Love it!"

Personligt har jeg kun spist der en enkelt gang, til en piges 14-års fødselsdag. Noget af det eneste jeg husker er at fødselaren tabte noget ost, hvorefter den læspende, bøssede tjener kom hen, kiggede på mig og sagde "Jeg samler lige osten op fra gulvet". Da jeg forsøgte at fortælle at det ikke var mig, smilede han blot lumsk og sagde "Arh, jeg tror det var dig". Needless to say, så kunne jeg aldrig mere sætte mine ben på det sted.

Masser af ost, århusiansk læspen og gu'r, tyk pizza var altså ikke nok til at overbevise århusianerne. Hvorfor? Det er et spørgsmål vi aldrig får et endeligt svar på. Var du nogensinde på Pizza Hút? Hvis nej, hvorfor så ikke? Del din oplevelse i en kommentar, uanset hvem du er.