torsdag den 23. september 2010

Café Æsken

Vi tager nu en tur 10 år tilbage i tiden, til et røgfyldt lokale midt i øgadekvarteret. Nemlig Æsken der lå i Anholtsgade 4. Et sted byens børn gik forbi med ærefrygt hvis de var på vej til skole eller havde forvildet sig væk fra Nørregaje. De så med store øjne på det rødmalede skilt hvorpå der stod skrevet:


Æskefabrikken i nr. 4-6 blev bygget i 1921, og blev i 1971 overtaget af en flok århusianske slumstormere, der boede i et besat kollektiv i nabobygningen. De benyttede lokalerne til at oprette et såkaldt folkeværtshus. Senere kom også forlaget Modtryk til på samme lokalitet. Stedet havde altså tilknytning til byens venstrefløj, på godt og ondt.

 
Æsken på åbningsdagen i 1971


Følsom rockoptræden på Æsken

Æskens klientel bestod i stort omfang af Erik Clausen-agtige typer i læderjakker eller fløjlshabitter, foruden bebrillede, trotskistiske studerende med hestehale og fipskæg. Æsken udviklede sig dog efterhånden primært til et spillested for oversete genrer som reggae, latin, ska, nordisk folk, arabisk, balkan, funk og acid jazz. Vi snakker altså folk med langt hår og dreadlocks, ring i næsen, iklædt en hættetrøje med "Gøglerskolen" påtrykt på ryggen, der kom for at se bands som Vildensky, der, såvidt denne signatur husker det, nærmest spillede der ugentligt sidst i 90erne.

 
- Jamen, jeg skulle jo bare ind og se Vildensky.
Der er en super oboe-solo i det her nummer.

Derudover kom også en del gymnasieelever for at benytte sig af Æskens fordelagtige fredagstilbud med endda meget billige øl. To flaskeøl for en tyvekrone. De kom kort sagt for at drikke sig Æskestive.




Dette uimodståelige tilbud betød selvfølgelig ofte at de unge mennesker måtte ind på de grafittiovermalede toiletter og kaste op. Hvis de altså nåede derind og ikke kastede op ud over bordet. 1. januar 2001 blev der dog kastet op på toiletterne for sidste gang. Ekkoet fra den sidste oboe-solo døde hen. Århus blev ikke blot et værtshus, men også en kulturinstitution fattigere. Æsken blev foldet sammen for sidste gang.

1 kommentar:

  1. Haha. Glimrende skildring.

    I mit århusianske eksil har jeg gået lidt rundt i de sene aftentimer i det såkaldte "øgadekvarter" de seneste par uger - og overvejet om der mon er en mening med det hele. En af aftenerne ville jeg prøve at sneake ind i Æskens gamle lokaler - eller bare komme op til vinduet i det mindste, så jeg kunne se ind (måske lå mine gymnasiebrækklatter stadig på bordene (det ville ligne dem ikke at rydde op efter sig, hippiesvin!)) - men de har sgu fjernet trappen.

    Det eneste, der er tilbage i den bygning er et forlag (Modtryk), som har tjent millioner på at sælge svenske krimier til Hr og Fru Danmark - og en drøm om uafhængighed og oprør, som har sejret sig selv ihjel. Som simpelthen er blevet omfavnet og kvalt ihjel af et forstående og tilskudsgivende velfærdssamfund, hvis eneste reelle udfordrere nu findes på den modsatte fløj (men det er en anden snak).

    Æsken var et godt sted. Man kunne både få sig et par på æsken og drikke sig æskestiv - og komme ind selvom man kun var 14 år. Så kunne man jo prøve at score "hende der forsangeren fra Under Byen", som svævede rundt på dansegulvet som om ikke bare de 22 joints hun havde fået uddelt ved indgangen, men også selve fanden havde taget ved hende.

    SvarSlet