tirsdag den 14. december 2010

Jul i Århus - Den Gamle By

I vores rundtur omkring de mange forskellige måder at fejre jul på i Århus, er vi nu nået til den gode, gammeldaws variant af julen.



Ah ja, Den Gamle By. Her får du julen som i gamle dage. Derfor var det oplagt at filme julekalenderklassikeren "Jul i Gammelby" her. Af andre prominente tv-serier der er blevet optaget her kan nævnes Gøngehøvdingen, hvor Pallesen og Pilmark rendte rundt i sneskum til knæene, og den svage opfølger til Jul i Gammelby, "Hallo det er jul!" fra 1995. Det var noget med en telefon, en gullaschbaron og en samlebåndsproduktion (hvilke rim!) af træsko. Stærkt koncept, som dog ganske uforklarligt ikke viste sig at holde vand.


God, lang intro.

Den Gamle Bys hjemmeside kan man danne sig et overblik over de mange begivenheder der finder sted i julemåneden:

"I Købmandsgården møder du tjenestepiger og karle. I butikken er butikssvenden.
I hjemmet i Havbogade hygger husmoderen og tanten om gæsterne.
I Eilschous Boliger koger præsteenken og jomfruen risengrød, læser op af juleevangeliet og synger salmer.
I gaderne kan du afhængigt af ugedage møde lirekassemanden, trommeslageren og fattige børn i 1927, der sælger sprællemænd. På festpladsen er der gang i tombolaen og gøglerne sætter sving i luftgyngerne.
Bryggerlavet brygger den gode juleøl, mens postassistenten stempler dine julekort på posthuset."

Gøglere viser ildshow i weekenderne, yiw, yiw, yiw!

Der er kort sagt tale om et persongalleri der er som taget ud af en sangtekst af Johnny Madsen.

"Nu vil jeg gerne synge et nummer der er inspireret af julen i Den Gamle By. Det hedder "Tjenestepigen, karlen, butikssvenden, husmoderen, tanten, præsteenken, jomfruen, lirekassemanden, trommeslageren, de fattige børn, sprællemanden, gøglerne, bryggerlavet og postassistenten"

Tag til Den Gamle By hvis du gerne vil opleve julen som den var i en svunden tid som aldrig har eksisteret. Dengang julen bare var mere hyggelig. Dengang julen var som det beskrives i "Sikken voldsom trængsel og alarm". Dengang nissen var mere uhyggelig end du overhovedet kunne forestille dig.

"Kom herhen, min dreng"

Dengang fader sad i stolen og læste højt fra "Peters Jul". Dengang der var hvid jul hvert år. Og ikke mindst, dengang æggesnaps var lavet på rå, upasteuriserede æg.


2 kommentarer:

  1. Det her indlæg...det er så stærkt!

    Når man ser de første knap 50 sekunder af introen til 'Hallo det er jul!', så er det som at spille Wolfenstein. Rigtig god 3d-grafik,men måske for god? Personligt blev jeg altid køresyg af den. Ja, ofte var det som at være fuld, og man sad med samme følelse som Chevy Chase i klippet: 'Ahhhh..... hey!' og helt tom. Disse juleminder, de bliver kun bedre år for år.... Ak

    SvarSlet
  2. Det er som om man har lavet to forskellige introer og ikke kunnet beslutte sig for hvilken man skulle vælge... "skal det være den med 3-d grafikken eller den realistiske, nej, vent, dem begge!" Lidt ligesom da Beatles klippede to forskellige versioner sammen til "Strawberry Fields Forever".

    "Hallo det er jul!" var måske julekalenderenes svar på "Bryggeren"? På en gang forud og bagefter sin tid. Jeg forudser at DR K sender den som julekalender næste år... glæder mig allerede!

    SvarSlet